четвер, 29 серпня 2019 р.


29 серпня українці святкують Третій Спас, який у народі також називають Горіховим. Це останнє з трьох свят циклу: перед ним були ще Маковея(Перший Спас) 14 серпня та Яблучний (Другий Спас) 19 серпня. Це свято називають Горіховим або Хлібним Спасом. Має воно також і християнську назву: день пам’яті Нерукотворного Образа Спасителя.
За легендою, саме 29 серпня 944 року, до Константинополя, з Едесси, був перенесений Нерукотворний Образ Спасителя. З цим образом пов’язано чимало релігійних вірувань та історій. Зараз він знаходиться в італійському місті Генуя, уже з 1362 року.
Вважається, що саме з цього відбитку Лику Спасителя писалися перші візантійські та давньоруські ікони. Це зображення — найпопулярніше в мистецтві іконопису.
Народне свято пов’язане з тим, що закінчуються жнива, остаточно приходить осінь і достигає новий врожай горіхів. Також, починають пекти хліб із нового свіжого борошна, тож Спас називають ще Хлібним.
Коли в інші свята працювати не можна, то в це — навпаки не час відмовлятися від праці. Йде збір врожаю, треба збирати горіхи, молоти борошно, пекти хліб, заготовлювати соління на зиму — нема коли відпочивати!

Прикмети та повір’я

  1. Третій Спас — хліба припас.
  2. Третій Спас на полотні, а хлібець на току.
  3. Коли гарний Третій Спас — взимку буде квас.
  4. Багато горіхів на Спас — через рік запасешся хліба про запас.
  5. Третій Спас запитає у вас: чи жнивували, чи в холодку пролежали.
  6. На Горіховий Спас, попри те, що календар показував літо, фактично, наступала осінь, ставало холодно, а птахи вже відлітали в теплі краї.
  7. Ластівки відлітають у три рази, у три Спаса.
  8. Журавель до Третього Спасу відлітає.
  9. Якщо журавель відлітає до Третього Спасу, то на Покрову буде морозно, а ні — так і зима зажде.
  10. Післяуспіння прийшло — сонце на осінь пішло.
  11. У що Перший Спас, у те і Третій Спас.

Немає коментарів:

Дописати коментар